Mijn Visie

 

Bij het ontwerpen van een tuin vind ik het belangrijk dat de tuin niet alleen aansluit op uw wensen en behoeftes, maar ook past in zijn omgeving. Voor mij is een goed ontworpen tuin, een tuin waarbij je als je de tuin inloopt meteen het gevoel hebt dat het klopt. Een tuin die in balans is, rust uitstraalt maar ook interessant is en uitnodigt. Ik probeer altijd een goede balans te vinden tussen veel groen en voldoende ruimte.
Een tuin is meer dan alleen een plek om te zitten. Er gebeurt meer in een tuin dan je in eerste instantie denkt. Dit leven is van groot belang voor een mooie en vitale tuin. Dit zijn thema's die ik altijd meeneem als ik een nieuw ontwerp maak.

Bodemleven

Alles begint met de basis: het bodemleven. Door onze manier van inrichten in onze (openbare) groene ruimte, tuin en akkerbouw hebben we ons bodemleven geen goed gedaan in afgelopen decennia. Dit creëert veel vaker ziektes en aantastingen bij beplanting omdat we het natuurlijke immuunsysteem van deze planten aantasten. We bestrijden vervolgens met chemische middelen en extra kunstmest wat zorgt voor nog verdere verslechtering van het bodemleven. U ziet het al, er ontstaat een vicieuze cirkel. Gelukkig komt er steeds meer bewustwording hierover en ontstaat er meer de trend om het ecologisch aan te pakken, zowel in openbaar groen en tuin- en landbouw, alsook in particuliere tuinen.
Door te zorgen voor goede grond en compost creëer je de goede basis voor een gezond bodemleven en daarmee gezonde beplanting. Een goed bodemleven heeft positieve invloed op de waterhuishouding en de aanwezigheid van goede schimmels en bacteriën, welke essentieel zijn voor een gezonde tuin. En mooi meegenomen hierin is,  het zorgt ook voor minder onderhoud. 

Biodiversiteit

Biodiversiteit is essentieel voor het leven op aarde. Hierin is het evenwicht in verscheidenheid van dieren, planten en micro-organismen van groot belang.  Zo zorgt een diversiteit aan planten bijvoorbeeld weer voor een grotere diversiteit aan dieren.  Door de jaren heen heeft de mens er helaas voor gezorgd dat deze biodiversiteit sterk is verminderd. Zo sterven er steeds meer soorten planten en dieren uit en dit proces lijkt steeds sneller te gaan. Dit heeft zeer grote gevolgen voor de biodiversiteit en indirect ook voor ons. Hierin kan iedereen iets betekenen, ook de gemiddeld kleine tuin heeft veel invloed op de lokale biodiversiteit.
De biodiversiteit neemt toe, als de variatie in de omgeving toeneemt. Een tuin met hoge biodiversiteit is ook nog eens weerbaarder. Deze heeft een hogere veerkracht en is minder gevoelig voor plagen. Meer biodiversiteit maakt dus de tuin gezonder en draagt bij aan de natuur in de omgeving.

 

Klimaatverandering

Een belangrijk actueel thema is klimaatverandering. Een andere denkwijze en aanpak in de tuin kan een bijdrage leveren aan het klimaat. Door meer groen terug te brengen in de tuin bijvoorbeeld. Meer groen hoeft overigens niet meer onderhoud te betekenen! Daarnaast is beter watermanagement steeds belangrijker om hevige buien op te vangen en lange droge periodes te kunnen overbruggen.

Dit vraagt om voorbereiding met betrekking tot opvang en gereguleerde afgifte in plaats van alleen maar afdrijven. U kunt ook denken aan meer groen op daken voor wateropvang, dit creëert ook minder warmte tussen de bebouwing op hete dagen. Dit alles om een tuin een prettige en comfortabele verblijfplaats te maken.